9.3.18
Han lager Champagne som skiller seg ut i mengden
Damien Coutelas bruker norsk tang som gjødsel i vinmarken og mener bestemt at dette tilfører champagnen ekstra kompleksitet
Champagneprodusenten A.D. Coutelas drives av unge Damien Coutelas som er 8. generasjon vinmaker. Huset driver han sammen med kona, Angelique. Filosofien er å lage annerledes champagner enn sine naboer. Det klarer han utmerket.
I tillegg til å bruke druer fra gamle vinstokker, noe som gir druer med masse konsentrasjon og smak, er Coutelas kjent for å lagre vinene veldig lenge på bunnfall. I de fleste tilfeller opptil 8-9 år. Lang tid på bunnfall bidrar til kompleksitet og god balanse. De aller fleste av Damiens Champagner gjennomgår ikke malokaktisk gjæring, noe som gir en markert syre og god friskhet til vinen. Og langt de fleste av vinene er lagret i store eikefat, noe som også er med på å gi disse vinene sin helt unike stil. At druene dyrkes økologisk er også positivt.

Du finner to av A.D Coutelas Champagner i vinmonopolets hyller, i tillegg har mange polutsalg valgt å ta inn flere av Damiens Champagner i sin lokale liste.
Louis Victor Fût de Chéne Brut
Coutelas lager denne cuvéen some en ekstra spesiell type Champagne etter solera prinsippet. Vinen modnes i en solera, et system hvor det tilsettes ny, fersk vin fra hver årgang, og tappes ut en tilsvarende mengde. På denne måten blir Champagnen ikke bare annerledes men også svært rik og kompleks. Druene er økologisk dyrket.
Vare-nr: 3570001
Basisutvalget
Kunne du tenke deg en Champagne som ikke raner lommeboka men smaker av kvalitet og finesse? Origin brut er laget med tradisjonell vinifikasjon uten lagring på fat og lagres 5 år på bunnfall. Druene kommer fra egne vinmarker som dyrkes økologisk.
Bestillingsutvalget, men tilgjengelig i mange vinmonopolbutikker.
I vinmonopolets bestillingsutvalg finnes også disse cuvéene tilgjengelig:
Litt mer om produsenten
Familiefirmaet A.D. Coutelas ble startet i 1809 av Louis-Victor Coutelas, i landsbyen Villers-sous-Châtillon som ligger i Vallée de la Marne i Champagne-distriktet. Etter å ha startet med å selge druer til regionens store firmaer, begynte familien å lage sin egen champagne i mellomkrigstiden. Vinhusets åtte hektar store gård produserer årlig 90.000 flasker. Coutelas’ eldste og opprinnelige vinmarker (fire hektar i Villers-sous Châtillon) har vært i familiens eie siden starten. Med dyp leirjord, mergel og kalk er den perfekt til å dyrke druen Pinot Meunier. Vinmarkene er de siste åtte årene blitt gjødslet med norsk tang – noe som tilfører en slags saltmineralitet som merkes godt i de chardonnay-baserte champagnene. Produsenten eier i dag også nesten tre hektar i Vitryat, nær Châlons-en-Champagne. Vinstokkene er minst 60 år gamle og befinner seg både i Vallée de la Marne for Pinot Meunier, Montagne de Reims for Pinot Noir og Côtes de Blancs (Cramant) for Chardonnay.
Familiefirmaet A.D. Coutelas ble startet i 1809 av Louis-Victor Coutelas, i landsbyen Villers-sous-Châtillon som ligger i Vallée de la Marne i Champagne-distriktet. Etter å ha startet med å selge druer til regionens store firmaer, begynte familien å lage sin egen champagne i mellomkrigstiden. Vinhusets åtte hektar store gård produserer årlig 90.000 flasker. Coutelas’ eldste og opprinnelige vinmarker (fire hektar i Villers-sous Châtillon) har vært i familiens eie siden starten. Med dyp leirjord, mergel og kalk er den perfekt til å dyrke druen Pinot Meunier. Vinmarkene er de siste åtte årene blitt gjødslet med norsk tang – noe som tilfører en slags saltmineralitet som merkes godt i de chardonnay-baserte champagnene. Produsenten eier i dag også nesten tre hektar i Vitryat, nær Châlons-en-Champagne. Vinstokkene er minst 60 år gamle og befinner seg både i Vallée de la Marne for Pinot Meunier, Montagne de Reims for Pinot Noir og Côtes de Blancs (Cramant) for Chardonnay.