23.4.21
Zenato
Da den tjuefem år gamle Sergio Zenato så utover sin første vinmark i San Benedetto di Lugana i 1960, kjente han på en følelse som ikke kan beskrives som annet enn forelskelse. Det samme kan sies om de som i dag, over seksti år senere, smaker vinene fra Zenato for første gang.
Ved den sørlige delen av Gardasjøen og åsene i Valpolicella, har Zenato-familien produsert viner med kjærlighet i over seksti år. Sergio Zenato gikk bort i 2008, men de to barna hans, Alberto og Nadia, holder arven i hevd sammen med sin mor, Carla. De produserer både røde og hvite viner, grappa, olivenolje og musserende vin på familiens eiendommer, noe vinelskere i både Norge og andre land vet å sette pris på. Zenato er en vinprodusent med stor internasjonal suksess, uten at det har endret holdningen deres til kvalitet eller fristet dem til snarveier. Vinmarkene har relativt lav avkastning, noe som gjør at Alberto, som er vinmakeren i familien, har et personlig forhold til så å si hver eneste drue. Druene høstes for hånd akkurat idet de oppnår perfekt modenhet, og så foredles de til viner som alle har sin egen personlighet og karakter.
Mange har stiftet bekjentskap med Zenato Valpolicella Classico, Zenato Ripassa og kanskje også amaronen til Zenato, gjerne i sammenheng med en velduftende viltgryte eller en godt marmorert Bistecca alla Fiortina. Men Zenato har (mye) mer å by på enn gode rødviner. Det hele startet faktisk med en hvitvin. Et seksti år gammelt kjærlighetsbarn. Det var nok ikke med liten stolthet eller seremoni at Sergio Zenato åpnet den første flasken fra vingården i San Benedetto di Lugana i 1960. Denne førstefødte, gyllen i fargen og med en kompleks aroma av gule frukter, nektar og mineraler, fikk navnet Lugana. Den er fortsatt i produksjon, både som hvit og musserende vin, og er laget med 100 prosent Trebbiano-druer. Zenato lager også en svært god og typeriktig Pinot Grigio, som er et ypperlige valg nå når våren står for døren. Om ikke hvitvin er din greie, er deres bardolino et godt tips for lyse, milde vårkvelder.Zenato Bardolino – perfekt rødvin til fisk. Bardolinoviner har et litt frynsete rykte, siden de er ukompliserte, lettdrikkelige og ikke spesielt egnet for lagring. Derfor finnes det mange kjedelige, masseproduserte bardolinoer, som kun er laget for å bli drukket og glemt. Zenato Bardolino er derimot laget med den samme dedikasjonen til kvalitet som all annen vin fra Zenato. Den er en leskende, frisk vin med lite tannin som gjerne drikkes lett avkjølt – til lyst kjøtt, salater eller uten matfølge. Prøv den til hvit fisk, som for eksempel skrei eller til Pizza, en perfekt kombinasjon! I mars 2021 ble en ny vin fra Zenato tappet på flaske for første gang, Zenato Rosato San Benedetto. Med sin lyse rosa i farge, sommerlig smak av bringebær og sitrus og skrukork, passer den ekstra godt på picknick eller på stranda.
VI ANBEFALER
Zenato Lugana San Benedetto 2020
Lys gul farge. Kompleks duft av pære, sitrus, tørket eple og hvite blomster. Tørr og frisk smak av pære, sitrus og hvit fersken med toner ingefær og bitre mandler. Velbalansert, med god syre og lang avslutning.
San Benedetto er en av de historiske vinmarkene i det klassiske Lugana-området, mellom Peschiera og Desenzano på sørbredden til Gardasjøen. Her er det blitt dyrket druer i rundt 2500 år. Jordsmonnet er veldrenert og består av leire og kalk.
Nydelig som aperitif, til tapas, forretter, fisk og sjømat.
Varenummer: 9775301
Pris vinmonopolet: 179,90
Zenato Rosato Lugana San Benedetto 2020
Lys rosa. Duft av bringebær, solbær, grønne urter og eple. Smaksrik og elegant med fin syre og behagelig ettersmak.
Zenatofamilien introduserer i år en helt ny rosévin. Druene presses forsiktig i en relativt kort periode for utrekk av farge og tanniner før den tappes på flaske. Vinen kommer miljøvennlig lettvekts-flasker som veier kun 380 gram, med skrukork.
Vinen passer godt uten mat, men også til lettere retter av kylling, salat, pizza og pasta. Lette fisk- og skalldyrsretter er også et godt valg til denne vinen.
Varenummer: 12761001
Lys gul farge. Kompleks duft av pære, sitrus, tørket eple og hvite blomster. Tørr og frisk smak av pære, sitrus og hvit fersken med toner ingefær og bitre mandler. Velbalansert, med god syre og lang avslutning.
San Benedetto er en av de historiske vinmarkene i det klassiske Lugana-området, mellom Peschiera og Desenzano på sørbredden til Gardasjøen. Her er det blitt dyrket druer i rundt 2500 år. Jordsmonnet er veldrenert og består av leire og kalk.
Nydelig som aperitif, til tapas, forretter, fisk og sjømat.
Varenummer: 9775301
Pris vinmonopolet: 179,90
Zenato Rosato Lugana San Benedetto 2020
Lys rosa. Duft av bringebær, solbær, grønne urter og eple. Smaksrik og elegant med fin syre og behagelig ettersmak.
Zenatofamilien introduserer i år en helt ny rosévin. Druene presses forsiktig i en relativt kort periode for utrekk av farge og tanniner før den tappes på flaske. Vinen kommer miljøvennlig lettvekts-flasker som veier kun 380 gram, med skrukork.
Vinen passer godt uten mat, men også til lettere retter av kylling, salat, pizza og pasta. Lette fisk- og skalldyrsretter er også et godt valg til denne vinen.
Varenummer: 12761001
Pris vinmonopolet: 149,90